Kindlasti oled näinud kase küljes kasvavat musta puuseent? Järgmisel korral võta see alla, vii koju ja keeda sellest teed.

Tekst Margo Pajuste
Foto Kristi Väät

Peamiselt kase, haava ja lepa küljes kasvavast puuseenest mustast pässikust saab keeta tökatikarva teed, mis meenutab maitselt kohvi ja aitab paljude tervisehädade korral.

Musta pässiku nimega on paras segadus, küll nimetatakse seda kasekäsnaks ja kasepahaks, ent need on hoopis teised asjad.

Must pässik on tuntud paljude meie laiuskraadil elavate põlisrahvaste traditsioonilises meditsiinis, Siberist alates ja Kanadaga lõpetades. Just viimasel ajal on see üldtoniseeriva ja immuunsüsteemi turgutava vahendina taas „moodi“ läinud nii Eestis kui Soomeski.

Loe artiklit täispikkuses ajakirja Looduses detsembrinumbrist!