„Proovige ka puulehti – need maitsevad kõik üsna hästi, toomingas ja lepp ehk välja arvatud,“ soovitab Ethel Elor.
 
Tekst Margo Pajuste
Fotod Shutterstock, Margo Pajuste
 
Bushcraft Festivalil viib Ethel huvilised metsa ja näitab, kui uskumatult paljud kodumaised taimed kõlbavad tavapärastesse salatitesse maitselisa andma.
„Kes tunneb vähemalt kahtkümmet kodumaist metsikut söödavat taime?“ küsib Ethel õpitoa alustuseks. Kerkib vaid üks käsi. Pole ka ime, meiega on metsa kaasa tulnud tuntud skaudijuht ja ellujäämisinstruktor Asso Kommer, kelle spetsialiteediks ongi just metsast söödava leidmine.
„Kes tunneb kahtteist taime? Kes viit?“ jätkab Ethel. Mõlema pakkumise puhul tõstab huviliste seltskond käsi juba märksa julgemalt.
„Peamine reegel kõlab nii – kui taime ei tunne, ära söö,“ toonitab Ethel. „Ka siis, kui sa ei ole 100 protsenti kindel, jäta parem söömata.“
 
LISA SALATITELE PÕNEVUST. Enamasti korjab Ethel metsast rohelist kraami, lisamaks seda tavalistele salatitele, millel nagu ikka põhjaks näiteks traditsiooniline tomat-kurk. Otse loodusest pärit komponendid lisavad tema sõnutsi väärtuslikke toitaineid, mida aias kasvanud kraamis ei pruugi olla, samuti pakuvad uued maitsed vaheldust.

Loe artiklit täispikkuses ajakirja Looduses juulinumbrist!